2023. június 27., kedd

Összefonódva - első közös kiállítás alapító tagjainknak


Az első közöskiálításnukon azt mutatattuk be, hogyan fonódik össze életünkben az önsimertet és a festés. Valamenyi alkotónk a személyes tablóján saját arspoéticában vall erről  a témáról. Részetesen olvashatók a Klubtatgjaink c. fejezetben.

Az első alig másfél hónap alatt lenagyobb festőink nyomába erdetünk, megismerkedve  az ő világukkal, és megpróbáltunk kacsolódni hozzájuk személyes éleményeken keresztül. Elsőként Van Gogh világát idéztük meg, majd következett Monet, Renoir, Munkácsy és végül Savador Daly zárta a sort.

A kiállítás plakátja, ami Kónya Kincső munkája

Érdeklődő tekintetek a megnyitón

Közreűködött Juhász Edit cselló művésztanár és tanítványa Tímár Rebeka

Újváry Katalin Meggyesi Éva: "Örülnünk kellene" című versét adja elő
Novák Magdolna, a 2004 óta működő Sorsfonó Önismereti Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, létezésük ars poeticája, az önmagukban szunnyadó kreativitásukat tettekkel hozzák a felszínre. Ezek leginkább az úgynevezett playback-színházi előadásaikban teljesedik ki. Azonfelül szerencsés találkozásnak véli azt is, hogy nemrégiben a G. Pataki Mária által vezetett Padlásterápia festőklubbal fuzionálva egy új alkotó műhely született: a Sorsfonó Alkotókör.

A mai tárlaton két csodálatos közösség sorsa fonódik össze – fogalmazott nyitóbeszédében Varga Tamás Békéscsaba alpolgármestere. Bevallotta, a következő gondolatokat Nagy Judittól, az egyik alkotóköri tagtól „lopta” el, aki a festészet szépségeit imigyen ecsetelte a kiállított munkái mellé: „A festés nem hízlal; nem kell elmenni otthonról; el lehet menni otthonról; mindegy, mit veszel fel a festéshez, milyen a frizurád, a sminked, a képed nem kritizál; a képeden változtathatsz, ha elrontod senkinek nem fáj (…) nem értem miért nem fest mindenki?”
"Legszívesebben hazatolnám a paravánt a Van Gogh képekkel" - mondta befejezésként


G. Pataki Mária ajándékot ad át az alkotókör tagjának Fachs Juditak

Lipták György, a Padlásterápia egyik alapítója.

Dobosné Lenke képei előtt

A menyitó pillanatait Milyó Pál egy kisfilmben örökítette meg, amit ezúton is nagyon köszönünk neki.

Milyó Pál filmje

Milyó Pál a következő gondolatokat fogalmazta meg:
"Van, hogy az eredeti kezdeményezés kisiklik vagy vak vágányra kerülünek. Ez esetben egy olyan sorsközösség kerül előtértben akik korábban a meszeségben voltak. Van az a sors és van az a történetet amik az az idő vonalán összeérnek. Itt konkrétan a kreatív megjelenítés és a valóság élménye találkozik. Az alkotások és képi megjelenítése találkozója történik. Gondolj egy pillanatra és én megörökítem, hangulatban színekben történetben. Gratulálunk a közösségnek és az alkotóknak. Már csak értelmezni illik ki merre és hová tart. Legyenek részesei a közösség szellemiségének.

G. Pataki Mária nem csak mentor , de szellemiségével utat mutat a múltnak a feledésnek. Legyenek részesei a szabadságnak a fordulatoknak. És ezt megosztani a csoport embereivel és most ez esetben a kiállításon megjelentekkel nagy öröm, olyan mint egy beteljesedés. A képek önmagukban is sok mondanivalóval rendelkeznek de a benne rejlő szellemiség , gondolat néha megálljt parancsol. Rajtad múlik, hogy mit gondolsz alkotásba vagy éppen az alkotóra. Olykor az alkotó gondolatai jellenek meg a kép mögött, ha tudsz olvasni belőle egy különös világ nyílik meg előtted."

https://behir.hu/cimke/sorsfono-alkotokor, ahol még további éredekes részetek olvashtók a megnyitóról.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.